NÅGRA TIDIGARE EVENEMANG

Lördag 27 januari 2024 kl. 19 - 23 bjöd vi in till medlemspub med underhållning.


Då medverkade sångerskan Zandra IrlanderGriffin som, förutom att sjunga och spela, också höll i ett klurigt men roligt quiz!


Som vanligt körde vi föranmälan till puben.


Och medlemsavgiften behövde vara inbetald först!


Inträde: 50 kronor för betalande medlemmar i Länna bygdegårdsförening och 150 kronor för den som inte varit medlem tidigare (då behövdes mailadress).

Vi välkomnade till luciafirande fredag den 8 december 2023 kl. 19.00.


Förutom luciatåget blev det lotteri och servering av kaffe/saft.


Som vanligt var det körledare Thomas Sving, som ordnade med tåget och sången.


ELLJUSSPÅRET - dags att ge det en uppfräschning!!

Nu på söndag den 17 september vill vi gärna ha din hjälp att röja, rensa, grusa och kratta i elljusspåret vid Lännagården!

Vi börjar klockan 10. Medtag lämpliga redskap, krattor och buskröjningsverktyg!!

Väl mött!

Lännagårdens styrelse

Fredag den 4 augusti 2023 blev det något nytt när vi visade utomhusbio för alla åldrar vid Lännagården (som pga regn visades inomhus).

Ta med dig en egen stol/filt eller något annat att sitta på och kom!


Filmen började vid klockan 21 när det hade blivit skymning. Vi visade "En dag kommer allt det här bli ditt" med Karin Franz Körlof, Peter Haber och Suzanne Reuter i huvudrollerna


Handling: Den framgångsrika serietecknaren Lisa och hennes syskon samlas på föräldrarnas gård för första gången på över tio år. Föräldrarna vill att endast en av dem ska ärva skogen, som varit i familjen i generationer. Men är någon av dem villig att flytta hem igen?


Filmvisningen var gratis för alla och det fanns popcorn, korv, dricka, godis och kaffe att köpa i kiosken. (Kontant eller swish).


På Youtube kunde du se en trailer på filmen: https://www.youtube.com/watch?v=UC4L2-xUfuM

Lördag 3 juni 2023 var det vårmarknad/loppis i Lännagården klockan 11 - 14.


Man kunde boka ett bord för 100:- och sälja loppisprylar, sticklingar, konsthantverk, bakat, vintagekläder, möbler, honung, gamla verktyg eller vad man ville.


Serveringen var öppen.


Alla var välkomna!

I ett samarrangemang hade vi lördag 4 december 2022 kl. 18.30 glädjen att äntligen efter pandemin få presentera Gyttring, som gav sig ut i decembermörkret med en stämningsfull julkonsert i folkvisetappning.
Traditionella svenska julsånger blandades upp med keltiskt klingande jullåtar. Det blev både kända och okända melodier och även någon modern amerikansk julfavorit.


Gyttring är en folkmusiktrio med ursprung från Enköping. De har spelat tillsammans i snart 15 år och har utforskat flera av folkmusikens många olika grenar.
Idag består repertoaren av egna tolkningar och nya arrangemang och en salig blandning mellan traditionell svensk, irländsk och amerikansk folkmusik.

De har genom åren lyckats utforma ett unikt musikaliskt uttryck, kantat av en modern instrumentering och med tonvikt på sång och knäppinstrument i många härliga konstellationer.
Likväl som gemytlig och medryckande folkmusik bjuder också en konsert med Gyttring på både stort musikaliskt samspel, en gnutta allvar och en stor portion humor.


Konserten är ca 80 minuter, utan paus.
Insläpp 30 minuter innan start.

Höstens hantverksmarknad 2022 hölls lördag 1 oktober med start kl. 11. Det var gamla och nya utställare/försäljare,både hantverk, hemodlat och hembakat. Alla var välkommen att handla hemgjort av olika sorter, t ex julklappar i god tid, fika och prata med folk.


Kaffeservering fannas och ävet ett kaklotteri.

För utställare:
Boka bord senast 26/9 hos Kerstin 072-0330062 eller kerstinnilsen@hotmail.com.
Pris 100:-/bord.
Insläpp kl. 9.30 då kommer vi att vara på plats så ni kan ställa iordning.

Välkommen att se filmen Skärgårdsliv i Lännagården den 21 september kl. 19.00.


"Hur länge orkar man bo kvar på de vackra öarna i vår skärgård? Landsbygden här avfolkas i en alltför snabb takt. Färre och färre använder sig av dessa vackra dialekter som skiljer sig åt mellan öarna och fastlandet. Hur skall detta bevaras? Hur levde man här som barn och hur lever man nu? Ett porträtt på några människor som verkligen älskar sin hembygd och försöker leva här trots att det mesta har blivit sämre för att överleva. Ett litet fåtal äldre personer håller här skärgården levande till viss del. Om några år så finns dom nog inte! Vi hör deras berättelse."


Fritt inträde för medlemmar i Blidö Frötuna skärgårdsförening och medlemmar i Länna bygdegårdsförening. Övriga 100:-/person.


Bygdegårdsföreningen kommer att sälja kaffe med bröd.

Sommarens första medlemspub fredag 15 juli 2022 erbjuder verkligen något att lyssna till.


19.30-20.30 Milo Dahlmann berättar


Marie-Louise Milo Dahlmann, född 1958 i Helsingborg, är den första svenska kvinnliga ensamseglaren att korsa Atlanten. Det var en resa hon påbörjade 1997 med slutdestination Antarktis. Hon nådde inte målet då, men kom runt Sydamerika under ett och ett halvt år till sjöss.

Utifrån sina erfarenheter från seglingen byggde hon en ny segelbåt, Artemisia II. Den byggdes helt i stål för att klara av segling i frusna klimat. Målet var att åter igen försöka segla till Antarktis.


Den 22 juni 2009 lämnade Dahlmann åter Stockholm med destination Antarktis i stålsegelbåten Artemisia II. I januari 2011 nådde Milo Dahlmann fram till Antarktis på den resa hon egentligen påbörjat 14 år tidigare.


Den 24 september 2011 återkom hon till Stockholm och Liljeholmens båtklubb, som var den plats hon startade från två år tidigare.


Nu är hon bosatt på Yxlan.


Entré 50:-.

Söndagen den 22 maj klockan 11-14  anordnar vi en loppis och plantmarknad.


Det blir försäljning och kaffeservering.


Välkomna!


För utställare:

Man kan sälja prylar, hantverk, hembakat, plantor, sticklingar - eller vad man vill. 
Hyran per bord är 100:- för att vara med. 

Uppackning av bord och varor sker med start från klockan 09 på söndagen. 

 

Anmälan sker - gärna via SMS - senast den 16 maj till Åsa Forsberg på nummer: 073-659 26 23. Uppge namn och telefonnummer (och helst  e-postadress) om du anmäler dig via sms.


Nu har vi på Lännagården möjlighet att erbjuda våra medlemmar kursen "Förarintyg för fritidsbåt".
Kursen planeras till söndagar kl.11-13 med start den 13 februari 2022 och cirka 6-7 veckor framåt. Det finns också möjlighet att gå ett par extra lektioner och då ta kustskepparintyg.  

Priset ligger på omkring 2.500 kronor per person. (Kurslitteratur tillkommer)

Kursledare är Magdalena Rinaldo från Furusund. 

 

För att kursen ska bli av behöver vi vara en grupp på minst tio personer. 

 

Lännagården är som bekant en stor lokal och vi kan sitta på cornasäkert avstånd - även om vi skulle bli många. 

 

Är du intresserad, ring eller sms:a till Åsa Forsberg senast den 4 februari. Planerad kursstart är den 13 februari. Telefonnummer: 073-659 26 23

Uppdatering: Kursen blev av och pågår.


Mvh 
Lännagårdens programråd och styrelse

 

(För kännedom: Den som innehar ett förarintyg för fritidsbåt, ett manöverintyg för högfartsbåt eller ett kustskepparintyg som är utfärdat av Nämnden för båtlivsutbildning före den 1 maj 2022 eller en äldre variant som är validerad av Nämnden för båtlivsutbildning kan fram till och med 30 april 2023 efter ansökan hos Transportstyrelsen få ett förarbevis för vattenskoter utfärdat utan ytterligare utbildning. Ansökan måste vara registrerad hos Transportstyrelsen senast 30 april 2023.)

Vi ordnade åter luciafirande fredag den 10 december 2021 kl. 19.00 efter ett års uppehåll pga Coronapandemin.


Förutom luciatåget blev det lotteri och vi serverade kaffe/saft.

Ca 65 personer bevistade kvällens program.


Ett stort tack riktades till körledare Thomas Sving, som ordnade tåget och sången.

Vårens näst sista onsdagsdans i Lännagården blev tyvärr den sista för säsongen.


I det läge som gäller rörande smittspridningsrisker, så har vi bestämt att STÄLLA IN säsongens sista Onsdagsdans, som skulle ägt rum den 25 mars 2020.


Eftersom en stor del av publiken är äldre - om än vid god vigör - så blir många oroliga och stannar hemma för säkerhets skull. Då är det inte lika roligt med danskvällarna.


Vi önskar er ALLA välkomna tillbaka den 14 oktober, då spelar GIDEONS - det blir en toppenkväll!💃🕺☕️

Lördag 4 januari 2020 kom Wass Auktioner till Lännagården.

Visningen startade kl. 13, auktionen kl. 14.


"Auktionsgodset inkluderar stort urval möbler nya som gamla , design och samlarobjekt speglar kristallkronor mm mm ,fantastisk konstsamling däribland flera original av Lars Lerin och massor av andra kvalitativa verk av flera av dom riktigt stora konstnärerna , härliga mattor av hög klass i storlekar upp till 20m2
Betalning : Kontant , Kort , Kredit"

Välkomna!

Vi välkomnar till medlemspub med glöggmingel och julfeeling fredag den 6 december 2019 kl. 19.


Det blir glöggprovning med tilltugg, musikquiz och härligt umgänge.

Inträde: 50 kronor (Swish går bra)


Välkomna att tända upp julkänslan!

Årets årsmöte 2020 hölls den 12 mars.

P.g.a. coronavirusläget var antalet deltagare något lägre än vanligt.


Vår ordförande Harald Schneider valdes om, vi tackar för att han ställer upp ytterligare ett år.

Maria Lodenius avtackades efter 10 år i styrelsen, men hon kommer att fortsätta delta i föreningens verksamhget, tack för det.

Och Leif Andersson fick ett extra tack för att han så ofta ställer upp och "Fixar" saker.

Höstens sista onsdagsdans i Lännagården blev den 27 november 2019 från kl. 19 med Henkes - dans för alla med mogen dansmusik.


Entré 100:-, fika med smörgås 30:-.


Med det önskar vi tack för denna höst och välkomna tillbaka till dans med Janne Martins, onsdag 12 februari 2020!För dig, som inte vill ta bilen, så avgår buss 634 från N-t busstation  kl. 18.20. Stig av vid Hysingsviks Brygga, gå 200 m framåt - OBS: MED REFLEXER!!

Buss tillbaka går kl 22.24 från Hysingsviks vägskäl. Vi finns i Lännagården både före och efter.

Hantverksmarknad lördag 5 oktober 2019 mellan kl. 11 och 15.


Det blir hemgjort av olika sorter till försäljning.

Serveringen är öppen.

SENASTE NYTT 29 juni 2019:

Eftersom väldigt många även ville se fotbolls-VM ⚽️⚽️ så öppnade vi puben 🍺🍻 redan kl18:00 och visade Sverigematchen på storbild, därefter höll Anders föredraget om Penningby Slott och visade gamla bilder från Norrtälje. Bra, eller hur! /Och det slutade ju bra 2 -1 till Sverige!


Lördag den 29 juni bev det medlems-PUB.


Vår gäst Anders Persson berättade och visade bilder från Penningby slott.

Det visades gamla bilder från Norrtälje, alltid lika intressant

Puben öppnade kl.19.00, med öl, vin, kaffe och korv.


Det blev några nya medlemmar, som ville ta del av kvällen!


Årsmötet 2019 hölls torsdagen den 7 mars (några av deltagarna syns på bilden), lett av Per Lodenius.


Mötet följde sin givna form och omval gjordes av både ordförande Harald Schneider - som förvarnade att detta skulle bli hans sista år på posten - och på övriga positioner.


Att byta ordförande efter 11 år är inte det lättaste, en förhoppning är att kanske ska föreningen kunna få din första kvinnliga ordförande. Det kommer säkerligen att finnas kandidater.


Tills dess finns mycket att ta tag i. Bl a planerna för renovering av köket, liksom nämnda reparationer/röjning i elljusspåret.


Fika serverades. efter mötets slut


Väl mött i Lännagården under 2019!Och kom ihåg att betala MEDLEMSAVGIFTEN före mötet till Bankgiro 5792-0761.

Endast 100:- per person. Är ni flera i samma familj, som vill vara med, kostar det bara 50:- extra per person.
Skriv namn och adress och mejladress (kan göras via mejl, om det inte får plats)!

För stormdrabbade utan el hemma hölls öppet i källaren (under kökstrappan) kl 10 - 18 under januari 2019. Där fanns vatten,  toalett, dusch och laddmöjlighet.

 

Man kunde betala på plats - och gärna även i form av medlemsavgift i föreningen, så fick man information framöver om vad som händer kring Lännagården.

Mellan 2 och 18 januari 2019 genomfördes en renovering med målning i främst Stora Salen i Lännagården.

 

Under tiden skedde ingen uthyrning, däremot hölls öppet i källaren (under kökstrappan) kl 10 - 18 för stormdrabbade utan el hemma. Där fanns vatten,  toalett, dusch och laddmöjlighet.

 

Man kunde betala på plats - och gärna även i form av medlemsavgift i föreningen, för att få information framöver om vad som händer kring Lännagården.

 

Lördagen den 6 oktober 2018 var det åter igen HANTVERKSMARKNAD i Lännagården mellan kl. 11 och 15.


Många kom för att beundra skickligheten hos alla medverkande, handla t ex julklappar i god tid, fika och prata med folk.

Lördagen den 18 augusti 2018 fick vi ett spännande gästspel.


Då kom Cirkus Cirkör och höll en "prova-på"-dag mellan 14 och 16.30.


Det blev lite olika tivolilekar/korvgrillning och chokladhjul.

Double-click here to add your own text.

Onsdagen den 2 maj 2018 fick Lännagården besök av Veteranorkestern i Jämtland, som spelade upp kl 19. Solist från Roslagen var Cilla Hector.


Veteranorkestern, som består av över 50 medlemmar, grundades 2004 (ideell förening) och de flesta musikanter är i åldern 55+. De har en blandad musikalisk bakgrund med allt från före detta professionella musiker till glada amatörer och kan kanske bäst beskrivas som en stor salongsorkester med stråkar, blås och komp.

Repertoaren omfattar allt från klassiska stycken som Mozart och Schubert till mer profan musik som jazz, populärmusik och svensk folkmusik.


Kaffeservering i pausen. Entré 150:-

Vi visar "Fantastiska vidunder" (J.K. Rowling) fredag 3 november 2017 kl. 19 - 21.30.


Kom utklädda - alla utklädda deltar i lotteri!

Sedvanlig godisförsäljning.


Entré 50:- (speltid 2 tim. 15 min.).


VÄLKOMNA!

Bryggfest vid Hysingsviks Brygga fredag 28 juli 2017.

Du tar med dig en picknickkorg alternativt något att grilla och dryck.

Det kommer att finnas bord, bänkar och grill.

Grillen är igång från kl. 18:00.


Välkomna!


(ställs in vid dåligt väder, men det bliev en fin kväll)

Vi får återigen möjlighet att visa film i år.


Onsdagen den 12 juli kl. 19 2017 blir det  barnfilmen "Sing" en animerad komedi, som handlar om att hitta musiken som finns inom oss alla.

Entré 50:-. (Filmen är 1 tim. 53 min.)


Välkomna alla barn och familjer!

"Från Knäppupp till Svenska Ord"


På årets sommarpub lördag 8 juli 2017 kommer Michael Blum och sjunger och berättar guldkorn ur Povel Ramels och Hasse & Tages rika och roliga produktioner.


Puben öppnar 20:00.

Entré 100:-.


Välkomna!

Söndag 2 juli 2017 återkom Karl-Erik Andersson/Alkedo för en riktig sommarauktion med massor av kvalitetsobjekt.

Visningen började kl. 12, själva auktionen kl. 13.

Serveringen höll öppet.

Alla var varmt välkomna!

Utvecklingsmöte för landsbygden och skärgården

(ansvariga är Norrtälje kommun)


Tema: Vad är en attraktiv och hållbar livsmiljö för dig?


Hur?

Workshops där du aktivt deltar och vi tillsammans tar fram ett underlag som kommer att användas i utvecklingen av Norrtälje kommuns landsbygds- och skärgårdsprogram.

Ditt bidrag är viktigt och vi bjuder på förtäring!


Vem?

Ung som gammal, student som företagare, invånare som fritidsboende.


När?

Lördag 13 maj 2017 kl. 13 i Lännagården


Obs!

Ingen föranmälan behövs, men det är viktigt att du som vill delta på workshopen är på plats från starttid. 


Se: http://www.norrtalje.se/info/om-norrtalje/dialogmoten-med-invanarna-pa-landsbygden2/dialogmoten-med-invanarna-pa-landsbygden/

Välkomna till valborgsmässofirande vid Lännagården!

 

Brasan tänds 20.00. Våren hälsas välkommen av Per Lodenius.


Det kommer att finnas korv och kaffe/saft med bröd att köpa vid brasan.

Vi har även chokladhjul och lotteri med fina vinster. T. ex. dagskryssning till Åland med Viking Line för två vuxna och två barn (buffé ingår), flytväst, fruktkorg mm.


Medlemspuben kommer att hållas öppen från 19.30.

Välkomna!


Vi vill i sammanhanget påminna om årsavgiften till föreningen, det är fortfarande en hel del, som inte har betalt (se separat sida)!

Sterbhusauktion 29/4 kl 12.


Välkommen till en auktion från ett enskilt och innehållsrikt hem önskar Peter och Åsa.

I huvudsak samlar- och prydnadsföremål, men också konst och möbler. Ca 400 utrop då två generationers samlande ropas ut.


Visningen startar 11. Se vidare för mycket och utförlig information med foton på: https://www.facebook.com/groups/1361174140629130/


Kaffe, kaffebröd, smörgåsar, dricka och korv finns att köpa.


Ett verkligt tillfälle att göra riktiga fynd!

Till den näst sista onsdagsdansen  den 5 april 2017 kom 57 personer och stämningen var hög.


Bassets spelade varierad musik för alla danssugna och bjöd på tre fina vinster till lotteriet.


Ett tack till alla från Kerstin.

Välkommen till årsmötet torsdag den 9 mars 2017 kl. 19!


Efter fika gästas vi dessutom av Lena Hedberg från Civilförsvarsförbundet, med föredraget

"72 Timmar" - hur man klarar sig själv i 72 timmar i en krissituation Storm - Över-svämmning - Terrorattentat

(se http://www.laj.se/wp-content/uploads/2014/09/Civilforsvaret_72timmar_Web.pdf). Nyttig information även för oss på landsbygden.


Så kom ihåg att betala medlemsavgiften (se inlägg sid. 1 eller separat sida)!


Alla tidigare och nya medlemmar är välkomna!

Välkommen till vår traditionella

Julgransplundring i Lännagården!

Söndag 22 januari 2017 kl. 13 under ledning av Per Lodenius!


Det blir dans kring granen till Olles Trio, fiskdamm, lotteri och kaffeservering m.m.

Fredagen den 6 januari 2017 - trettondag jul - återkommer Danys's Home och Mikael för att hålla en vinterauktion hos oss.


Visningen startar 12.30, själva auktionen kl 13.

Se http://danyshome.se/auktioner/ för mer information.

Serveringen håller öppet.


VÄLKOMNA!

Välkommen till vårt traditionella

Luciafirande i Lännagården


fredag 16 december 2016 kl. 19, med barn och ungdomar från trakten, under ledning av Thomas Sving!


Det blir paketauktion och åromgångar (lotterier), kaffeservering m.m.

Onsdagsdanserna avslutas för hösten den 30 november 2016.


Då återkommer Henkes och spelar mellan 19 och 22.

Dansa, fika och träffa nya och gamla vänner.

Entré 100:-, fika 20:-.


VÄLKOMNA till säsongens sista dans!

För alla danssugna:

Onsdagsdanserna fortsätter den 2 november 2016.


Då är ni välkomna att dansa till Inges mellan 19 och 22!

Dansa, fika och träffa nya och gamla vänner.

Entré 100:-, fika 20:-.


VÄLKOMNA till säsongens andra dans!


Vid ev. frågor, ring Kerstin på 0720-33 00 62.


Lördag 15 oktober 2016 blir det medlems-PUB från kl. 19.


Bengt Ericsson visar film och bilder som Esse Jansson tagit.


Kortfilm 8 mm, utan ljud "Grå vardag" från torpet i Veda i Länna, hans barndomshem, med hans föräldrar Ruth och Vilhelm Jansson, runt 1951. 


Skrivet av Bengt Ericsson efter ett tidigare tillfälle där Esse själv framträdde (Estuna):

"Filmen är ett ovärderligt tidsdokument. Inget smink. Inga stylade kläder. Filmen stjärnor är hämtade ur den grå vardagen. Platsen ett torp i Veda, Länna, med en ko och vid behov lånad häst. Ingen elström. Fotogenlampa. Inget indraget vatten. Strävsamt arbete i ladugård och skog. Skogshuggning och trädfällning med yxa och bågsåg. Kringvandrande luffare var nyhetsbäraren. Dagens höjdpunkt brevbäraren. Filmen ’Grå vardag’ behöver ses av fler."


Bilder: "Människor jag mött".


"Bland de svart/vita foton som Esse visade fanns många kända; Bo Setterlind, Eva Dahlbäck, Lill-Babs Svensson, Lasse Berghagen, Nisse Lindwall, Ingela Alshammar, Krister Henriksson, Jan Fridegård, fotograferna Elov Mattsson och Gösta Jansson, vår konung Carl XVI Gustaf tillsammans med Torbjörn Eklund, Britta Geschwind och Sven Fredriksson."


Se separat sida om medlemskap.

Höstens Hantverksmarknad äger rum lördag 1 oktober 2016 kl 11 - 15


Lokala hantverkare säljer sina alster, det blir en stor variation av tekniker och material.


Kaffeservering.

Kakmonstrens Dag hålls i år söndag 21 augusti 2016 mellan kl. 13 och 15.


Fika och frossa i hembakta kakor (kostnad 50:-/p)!

Var med och utse Bästa Kakan!

Och ställ gärna upp med dina egna favoritkakor!Tack till alla er, som kom och smakade på och bedömde de 40-talet (anonymt) bakade kaksorterna - och hjälpte oss utse "2016 års LÄNNAKA"!


Vinnare blev Hallonsnittar (nr 46 nertill på bilden), bakade av Åsa Forsberg. Grattis!

Hallonsnittar - 2016 års LÄNNAKAKA

Ingredienser (ca 20 kakor)

3 dl vetemjöl

150 g smör

1 dl strösocker

1 dl hemkokt hallonsylt

Glasyr

1 dl siktat florsocker

1-2 msk saft från en citron (jag hade ingen citron hemma utan använde citron-limesaft)

 

Gör så här:

Knåda ihop mjöl, smör och socker. Låt degen vila kallt i minst 30 min, gärna längre.

Sätt ugnen på 200 grader. Dela degen i fyra delar och forma dem till rullar. Platta till rullarna på bakplåtspapper så de blir ca 5x15 cm.

Grädda längderna i 8-10 min. (Om de flyter ihop går det bra att skära isär dem medan de ännu är varma).


Låt längderna svalna något och bre sedan på sylt på två längder. Lägg de andra två längderna ovanpå.

Rör ihop glasyren (som ska vara ganska fast) och bre den över längderna. Låt allt vila så glasyren får stelna ock skär sedan längderna till snittar.


Det går naturligtvis bra att byta hallonsylten mot jordgubb- aprikos eller nån annan favoritsmak!


Söndagen den 24 juli 2016 kommer Svedala Auktioner för att hålla en kvällsauktion hos oss.

Utropare är Karl-Erik Andersson, känd hos oss sedan tidigare.

Visningen startar 18.30, själva auktionen kl 19.


Se http://www.svedalaauktioner.se/ och ev.

https://www.facebook.com/svedalaauktioner

samt annons i NT 21 juli för mer information.


Serveringen håller öppet.


VÄLKOMNA!


Lördag 23 juli 2016 med start kl. 19 blir det PUB-kväll för våra medlemmar.


Peter Lindberg, som bor i byn, kommer och berättar och visar bilder om vrakletning.


För att bli medlem, se vidare under fliken Medlemskap.


Välkommen!